Tilitoimiston valinta – osa 1/3

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tilitoimistoja on Suomessa yli 4000. Miten näistä pitäisi valita itsellesi juuri sopiva kumppani? Tilitoimistojen valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa, koska se voi säästää yrittäjän monelta harmilta jälkikäteen. Hinta kannattaa olla yksi valintakriteeri – mutta ei missään nimessä ainoa.

Alla on lueteltu hyvän kirjanpitäjän tunnusmerkit. Jos oma kirjanpitäjäsi täyttää nämä kriteerit – Onneksi olkoon! Olet hyvissä käsissä!

Mikäli oheiset kriteerit ovat kaukana omasta kirjanpitäjästäsi, kannattaa jatkaa lukemista – Ja todennäköisesti pyytää tarjousta Faktuconilta.

 

Hyvän kirjanpitäjän tunnusmerkkejä ovat:

  • Korkea koulutusaste tai pitkä työhistoria alalla.
  • Hyvä tavoitettavuus. Vastaa puhelimeen silloin, kun sinulla on asiaa.
  • Nopea reagointiaika kysymyksiisi. Sähköpostiin vastaaminen ei saisi kestää viikkotolkulla.
  • Varahenkilö olemassa lomia ja sairastapauksia varten.
  • Sopiva hinta. Mersua ei saa Ladan hinnalla. Toki kaikki eivät halua Mersua.
  • Verkostoitunut. Hyvä kirjanpitäjä osaa auttaa monenlaisissa asioissa. Vaikkapa tilintarkastajan tai asianajajan valinnassa.
  • Kirjanpitosi on jatkuvasti välitilinpäätös -tasoista. Poistot ja jaksotukset tehdään kuukausittain eikä kerran vuodessa.
  • Henkilökemia toimii ja asiointi on mukavaa.
  • Voit kysyä mitä tahansa ja saat vastauksen, jonka ymmärrät.

Pienet tilitoimistot

Suuri osa tilitoimistoista on yhden hengen toimistoja, joissa yrittäjä-kirjanpitäjä pyörittää omia asiakkaitaan usein tehokkaasti ja edullisesti. Isommat tilitoimistot eivät yleensä pysty kilpailemaan hinnalla kotoaan töitä tekevien tilitoimistoyrittäjien kanssa, kun jo pelkät toimitilavuokrat aiheuttavat merkittävän kulun isommille tilitoimistoille.

Yrittäjän on syytä muistaa, että loppukädessä yrittäjä on aina vastuussa kirjanpidostaan ja verotuksestaan. Eli jos vaikkapa kirjanpitäjä jää pitkälle sairaslomalle, niin yrittäjän on huolehdittava, että veroilmoitukset ja työntekijöiden palkat lasketaan silloinkin ajoissaan. Kannattaa siis valita tilitoimisto, jonka toiminta ei ole täysin yhden henkilön varassa. Tästä turvasta voi mielellään maksaakin jotain erikseen.

Samalla on syytä huolehtia siitä, että valitsemasi kirjanpitäjän ammattitaito riittää yrityksesi kirjanpitojen laatimiseen. Se on äärimmäisen ikävää huomata ammattitaidon puute siinä kohtaa, kun kirjanpitoja on pahimmillaan tehty väärin monen vuoden osalta ja tilanne voi selvitä siinä kohtaa, kun ensimmäistä kertaa otetaan tilintarkastaja yhtiöön tai yhtiö joutuu vaikkapa verotarkastuksen kohteeksi. Tilitoimistoilla toki on vastuu tehdystä työstä, mutta kaikilla toimistoilla ei välttämättä ole vastuuvakuutukset kunnossa. Tämä kannattaa ottaa reilusti esille, kun kilpailuttaa tilitoimistopalveluitaan.

 

Isot tilitoimistot

Monesti asiakkaat karttavat myös suurimpia tilitoimistoja isojen laskujen pelossa. Pelko on sinänsä aiheellinen, jos käyt tapaamassa tilitoimiston edustajaa kaupungin keskustan parhaalla paikalla ja vastassasi on omat aulahenkilöt marmoritiskin takana ja toimistoa koristaa upouudet Kruunukalusteen nahkasohvat. Jokuhan nämä puitteet maksaa. Ja yleensä se on asiakas.

Isoissa tilitoimistoissa yrittäjän yhteyshenkilö voi vaihtua myös todella usein ja pahimmassa tapauksessa yrittäjä ei edes tiedä, kuka kirjanpitoja tai palkkoja käsittelee. Samalla voi syntyä tilanteita, jossa yrittäjä joutuu kertomaan samat asiat  aina uudelleen, kun yhteyshenkilö vaihtuu pahimmillaan muutaman kuukauden välein.

Tärkeää olisikin valita kumppani, joka tuntee yrityksesi ja myös henkilökohtaisen taloutesi, jotta liiketoimintaa ja rahankäyttöä  voidaan miettiä kokonaisuutena, eikä tehdä vain lakisääteistä alv-laskentaa.

Lisää juttuja

Videosarjamme 1. osa – Verosuunnittelu

Videosarjamme ensimmäinen osa on julkaistu – tässä videossa käsittelemme yrityksen verosuunnittelua – meidän erikoisalaamme. Ota yhteyttä niin katsotaan, jos yritystoimintaasi voitaisiin tehostaa

2020 Asiakastyytyväisyystutkimus : 4,92 / 5 tähteä!

Teetimme syksyllä 2020 asiakastyytyväisyystutkimuksen, jossa saimme kokonaisarvosanaksemme 4,92 tähteä viidestä.  Kysyttäessä suosittelisitko tilitoimistoa muille (asteikolla 0-10) saimme keskiarvoksi 9,56. Teetimme edellisen tutkimuksen

kiinnostuitko?

Ota meihin yhteyttä, räätälöimme palveluistamme juuri sinulle sopivan paketin!

Keep in touch

Fill in your details and we’ll get back to you in no time.

[forminator_form id="1072"]